Spring naar inhoud

De geschiedenis van de TRIS

De TRIS is op 18 augustus 1814 opgericht met twee Bataljons West-Indische Jagers.

In 1868 werden de twee bataljons van de West-Indische Jagers gesplitst in Troepenmacht in Suriname en Troepenmacht op Curaçao. De TRIS is was het onderdeel van het Nederlandse koloniale leger in Suriname.
Op 10 mei 1940 toen Nederland in oorlog met Duitsland raakte werden alle Duitse mannen in Suriname opgepakt en geïnterneerd. Ook de bemanning van het Duitse vrachtschip de Goslar dat op de Suriname-rivier voor anker lag, werd geïnterneerd. De Duitse bemanning liet het schip zinken voordat zij van boord gingen. Nog steeds steekt een stuk van het wrak boven water uit.
Het Nederlandse Koloniale leger werd in de 2e wereldoorlog in verband met de bescherming van de Bauxiet voorraden in Suriname uitgebreid met Surinaamse vrijwilligers en Amerikaanse Soldaten. Zo kwamen er in 1941 2000 Amerikaanse soldaten naar Suriname om te voorkomen dat de productie van aluminium zou worden verstoord. Eind 1945 vertrokken de Amerikanen weer uit Suriname.
In 1946 werd de oude situatie van De TRIS hersteld, nadat alle Amerikanen waren vertrokken, de Surinaamse vrijwilligers konden als zij wilden de dienst verlaten. De TRIS heeft tot en met de soevereiniteits-overdracht van Suriname op 25 november 1975 bestaan. Hierna werd de TRIS opgeheven en heeft het Surinaamse leger de taken over genomen. Daarbij hield deze traditie ook op, te bestaan.
In de jaren zestig is begonnen met het opleiden van vrijwilligers en beroepsmilitairen.
De Surinames Vrijwilligers (SVW) kregen eerst een basis op leiding en werden daarna bij een van compagnieën ingedeeld.

De Surinaamse Vrijwilligers kregen deze basis opleiding in het PBK in Paramaribo.

1 = Familie van Surinaamse Vrijwilligers op bezoek tijdens de ouderdag
2 = Toespraak door Co-TRIS (commadant van de TRIS)
3 = Demonstratie op de hindernisbaan, door de rekruten. Op de foto het deel met touwenbaan.

Terug naar boven